Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nem minden diétás, ami "zab"!

Belovai Réka

A minap a FeminPRO facebook csoportban belefutottam egy olyan ügybe, hogy a kommentszekcióban az egyik diétázó zabos édességet ajánlott az éhséggel küzdő sorstársának. A téma abszolút megér egy blog posztot is, mert már régebben is tapasztaltam, hogy sokan egyenlőségjelet tesznek a zabbal készült dolgok és a fogyókúra közé.

Először is tisztázzuk, hogy mi a 'zab'

Egy energiában (kcal) kifejezetten gazdag gabonaféle, rengeteg alfajjal és fajtával, amelyeket az emberiség már ősidők óta termeszt - a közelmúltig leginkább takarmány célzattal. Kelet-Európában főleg a munkában agyonhasznált jószágok etetésére használták, de ínséges időkben természetesen az emberek is ették. (Manapság a hobbilovasok amúgy már nem adják a lovaiknak, mert túl sok energiát szolgáltat, totálisan túlpörgeti az állatokat.

A búzához hasonlóan magas a szénhidráttartalma, és habár önmagában valóban gluténmentes, de a gyakori keresztszennyezések miatt érdemes óvatosnak lennie vele a cöliákiásoknak.

Várjunk csak... Magas szénhidráttartalom?

Bizony. A zabot a diétákba nem azért tesszük bele, mert a szó köznapi értelmében "diétás". Hanem mert a zabszemek feldolgozása során a csíra és korpa részt nem távolítják el, így a rost- és tápanyagtartalma ezerszer jobb, mint a fehér lisztes klasszikus gabonatermékeké.

Tehát, hogy megtaláljuk a zab helyét: egy szénhidrátban, rostban és tápanyagokban gazdag gabonaféle. Étrendben szénhidrátforrásként van jelen. Gondolatban rakjuk fel ugyanarra a polcra, mint a teljes kiőrlésű spagettit, a teljes kiőrlésű kenyeret vagy a rizst.

És már rá is kanyarodtunk a lényegre:

A zabos termékek lehetnek egészségesek, és lehetnek étrendbe illeszthetőek. De önmagában az, hogy valami "zab-akárminek" hirdeti magát, még nem teszi fogyókúrabaráttá. Muszáj kritikusnak lenni, mert a gyártók is észrevették, hogy a "zab" szóval mindent el lehet adni a változásra éhes tömegeknek. Nyilván ki is használják.

 

Példa termék értelmezésre:

Nem írom le, melyik termékről volt szó a csoportban, de valamilyen zabszelet volt. Beillesztem ide az összetevői listáját (ne feledjük, hogy a listában minél előrébb van valami, annál több van belőle az adott termékben), és színek szerint leegyszerűsítem nektek, hogy tulajdonképpen miről van szó.

Mindenki döntse el magának, hogy egy ilyen terméknek van-e helye diétában, vagy úgy egyáltalán egy egészséges életmódban:

Zabpehely 34%, Kakaós bevonómassza 17% [cukor, részben hidrogénezett növényi zsír (pálmamag), zsírszegény kakaópor 15%, emulgeálószerek: lecitinek és poliglicerin-poliricinoleát; aroma], Sárgabarackos töltelék 14% [fruktóz-glükózszörp, sárgabarack püré 50%, cukor, zselésítőanyag: pektinek; étkezési sav: citromsav; aroma, színezék: paprikakivonat], Glükózszirup, Fruktóz-glükózszörp, Növényi zsír (pálma), Zabpehelyliszt, Nedvesítőszer: glicerin, Maltodextrin, Emulgeálószer: lecitinek (szója), Aromák, Étkezési só, Étkezési sav: citromsav

  • Zab: merthát nyilván van benne. Összesen kb 35% lehet a kettő.
  • Csoki: klasszikus csokibevonó, ami nagyrészt cukorból készül, de azért még egy kis olcsó hidrogénezett növényi zsírt is tesznek bele, amitől még finomabb és még károsabb lesz
  • Lekvár: ha valami cukorból, gyümölcspüréből és zseléből áll, az kérem a lekvár.
  • Cukor: sokféle néven bele lehet tenni termékekbe - jelen esetben glükózszirup, fruktóz-glükózszirup és maltodextrin.
  • Hidrogénezett pálmazsír: káros a testre, káros a Földre, káros a termesztő országok népére.
  • Egy kis egyéb: ilyen-olyan adalékanyagok, amitől élvezhetőbb és tartósabb lesz a termék.

 

Mi a helyzet a zabtejjel és rizstejjel?

Ó igen. A másik közkeletű tévedés. Lábrángásom lesz, amikor azt olvasom, hogy valaki nagyon betartja a diétát, csak hát a 2 deci zabtejes/rizstejes kávé az amiről nem tudott lemondani. Vagy a kókusztejet arra cserélte, mert finomabb.

A zab- és a rizstej, kedves diétázók, egy tömör cukros szénhidrátlötty. Mert mégis mi lenne? Gondoljunk bele: ha szétfőzünk valamit, ami tömör szénhidrát és leszűrjük belőle az összes rostot (mert nyilván egy folyadékban nincs rost) akkor mi marad? Víz és gyorsan felszívódó szénhidrátok.

Semmi baj, ha valaki a gyerekének adja például tej helyett, de fogyókúra alatt akkora öngól, hogy mindig összerándulok tőle még én is.

De ne higgyünk nekem, nézzük meg mit mond például az egyik megbízható gyártó az organikus zab- és rizstejének tápértékeiről:

 2 deci termékben Zabtej Rizstej Kókusztej
Kcal 116 kcal 132 kcal 46 kcal
Szénhidrát 16 g = 1 ek 26 g = 2 ek 3,6 g = 1/2 kk
Cukor 10 g = 2 kk 10 g = 2 kk 0,4 g