Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Környezettudatosság

A környezettudatosság a szívem csücske, ezért az alábbiakban szeretnék mesélni nektek arról, hogy milyen akadályokba ütközünk a színfalak mögött, miért azt használjuk amit, és hogy milyen lehetőségek vannak az újrahasznosításra. 

 

A SZÍNFALAK MÖGÖTT

Hiszitek vagy sem, legnagyobb bánatomra egyszerűen lehetetlenség papírcsomagolásban kérni a termékeinket.... :( Ennek kettős okai vannak.

1) Nincs ilyen opció. A különféle táplálék-kiegészítőket gyártó cégek gyártósorai alapvetően csak bizonyos paraméterekkel rendelkező csomagolóanyagokat képesek kezelni, és nekik - még - nem éri meg a technológiát ebbe az irányba fejleszteni. Nagyon bízom benne, hogy a világunk abba az irányba halad, amikor a kizárólag profit vezérelte cégek is felismerik azt, hogy igenis van igény a környezetbarát megoldásokra. 

2) Lenne, de megfizethetetlen ez az opció. Ahol esetleg lenne lehetőség papír csomagolásra, ott a minimális rendelési mennyiség 5000 darabnál kezdődik, és kb 0,5-1 euró + ÁFA a darab ár. Ez legoptimistább kalkulációval is majdnem másfél millió forint, csak a csomagolásra. Remélem ismertek annyira, hogy elhiggyétek: ha tudnám, kifizetném. De a FeminPRO webshop ehhez még csak egy bájos kis aranyhalacska...

 

GREENWASHING - AVAGY MIÉRT AZT HASZNÁLJUK, AMIT?

Rengeteg gyártó használja azokat a papír tasakokat, illetve papír hengereket, amelyeket belülről műanyaggal, vagy alumíniummal borítanak be. Ezt nevezik felvilágosult körökben "greenwashing"-nak, azaz egy olyan, a vásárlókat manipuláló technikának, ami elhiteti, hogy az adott termék környezetbarát - miközben távolabb nem is állhatnánk a valóságtól. 

A belülről műanyaggal vagy alumíniummal bevont papír csomagolások ezerszer károsabbak a környezetre, mert a két különféle anyagot vagy lehetetlen, vagy nagyon energiapazarló procedúra szétválasztani. Ezeket a csomagolóanyagokat valójában nem lehet újrahasznosítani, mivel se műanyagnak, se papírnak nem alkalmasak. Mennek a szeméttelepre, hogy évszázadok alatt lebomolhassanak. 

Ezzel szemben a látszólag kevésbé környezetbarát műanyag dobozok könnyedén, és teljes mértékben újrahasznosíthatóak. 

A legjobb megoldás nyilván egy 100%-ig cellulóz alapú, avagy valamilyen növényi keményítőből készült, műanyag állagú dolog lenne, de itt sajnos még nem tart a hazai gyártástechnológia. Megígérem, hogy mi ott leszünk az első sorban, amikor ez a technológia elérhetővé és a kicsiknek is megfizethetővé válik. Vagy, optimistább verzióban, a FeminPRO a segítségetekkel akkorára nő, hogy megengedhetjük majd magunknak. :) 

 

FEMINPRO TERMÉKEK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA 

Mivel a FeminPRO termékek mindegyike por- vagy kapszula állagú, csomagolóanyagaink kimosásával eleve nem kell sokat bajlódnotok. Elég vízzel kiöblíteni, és már mehet is a szelektív gyűjtőbe.

Budapestiek személyesen is le tudják adni a műanyag hulladékaikat a Duna Recycling telephelyén (1106 Budapest, Fátyolka u. 10. 18:00-14:00 között). Itt garantáltan újrahasznosításra kerül, nem keverik be a többi hulladékkal. 

Mit hova dobjak ››››  https://www.zoldpolc.hu/custom/zoldpolc/image/data/content/Mit_hova_dobjak_11ker.pdf

 

LEGGYAKORIBB HIBÁK A SZELEKTÍV GYŰJTÉSNÉL

forrás: Zöld Polc

Minden ami műanyag vagy annak látszik újrahasznosítható: NEM! Ha van a műanyag csomagoláson jelölés, akkor a szám alapján tudod eldönteni, hogy mit kell a műanyag, és mit kell a kommunális kukába rakni. Kizárólag a zölddel jelölt anyagok mehetnek a műanyag kukába: 

A hungarocellt a szelektív szemetesbe lehet dobni: NEM! Ha a hulladékudvarban leadjuk, akkor hasznosítják.

Chips-es zacskó is műanyag: NEM! Fémgőzölt műanyagokat nem szabad a szelektív műanyag kukába doni

A folpack és a celofán is újrahasznosítható: NEM! A kommunális kukába való.

​Hőpapír (boltokban kapott blokk) is papír: NEM! A kommunális kukába való.

Ha kicsit olajos, attól még mehet a szelektívbe: NEM! Papír újrahasznosítási technológiájából adódóan a zsírral szennyezett papír nagyban rontja az anyag minőségét, ezért nem szabad a szelektívek közé tenni.

A kávés pohár úgyis papírból van, ezért mehet a szelektívbe: NEM! A kávés poharak döntő többségének belseje hőálló műanyag réteget kap, ezért a szelektív papír hulladék közé nem helyezhető.

 

A szelektív hulladékgyűjtésről minden továbbit, amit tudnod és beszerezned érdemes, megtalálsz a Zöld Polc oldalán és webshopján: https://www.zoldpolc.hu/szelektiv-hulladekgyujtes-kisokos-haladoknak 

 

Köszönöm, ha megteszed a Földért, és az utánunk következő generációkért azt, hogy a termékeink csomagolását szelektíven gyűjtöd!