Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Spirulina - a #1 superfood

A spirulina elsők között tört be a köztudatba, mint "superfood". Jellegzetes színe miatt nálam a FeminPRO csoportban a vicces kedvű tagok elnevezték mocsárturmixnak a vele készült smoothie-t. Azt is pontosan tudom, hogy nagyon sokan éppen a bizarr kinézete miatt idegenkednek tőle.

Pedig a spirulina nem más, mint édesvízi mikroalga, amelynek méregzöld színét a rendkívül magas klorofill tartalma adja. Növényi fehérje tartalma kifejezettten magas - 60% fölötti -, amelynek extra különlegessége, hogy mind a nyolc, a testünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat tartalmazza.

Spirulina esetében különösen fontos, hogy bio minősítésű terméket keressünk, mert a nem megfelelő körülmények között "termesztett" alga toxinokkal és nehézfémekkel lehet szennyezett.

Vitaminok: B1, B2, B3, B12, C, E vitaminok

Ásványi anyagok: magnézium, kalcium, kálium, vas, foszfor, mangán, cink, szelén

 

A spirulina alga hatásai

  • anyagcsere szabályozó hatású

  • természetes gyulladáscsökkentő

  • fokozza az immunrendszer aktivitását

  • növeli az energiaszintet, javítja az általános állóképességet

  • csökkenti a vér "káros" (LDL) koleszterin szintjét, így szív- és érrendszer védő hatású

  • segíthet megelőzni vagy mérsékelni a menopauza okozta "élettani" elhízást

 

És most nézzük, mit mond a tudományos világ...!

1.) Egy 2020-as metaanalízis (más kutatásokat összefoglaló tudományos írás) sorba vette a spirulina bizonyítottnak tűnő hatásait. A tanulmány szerint ezek a következők:

  • csökkenti a zsírok felszívódását a vékonybélben

  • gátolja a szervezetben a gyulladásos folyamatokat

  • gátolja a zsír májban való felhalmozódását

  • csökkenti az oxidatív stresszt

  • javítja az inzulin érzékenységet

  • fokozza a jóllakottság érzést

  • gátolja a koleszterin felhalmozódását

2.) Egy 2017-es kutatás a spirulina antioxidáns, immunrendszer-stimuláló és bélflórára gyakorolt hatásait vizsgálta. A kutatási anyag szerint a spirulina bizonyítottan képes csökkenteni a koleszterinszintet, a vércukorszintet, valamint a vérnyomást, illetve valószínűsíthető, hogy probiotikumokkal együtt fogyasztva hozzájárul az egészséges bélflóra egyensúly kialakulásához. Az eredmények szerint a spirulina csökkentette az egészséges tesztalanyok szervezetében az oxidatív stresszt, illetve növelte a HIV+ tesztalanyok szervezetében a CD4+ immunfehérjék mennyiségét.

3.) Egy 2020-as kutatás szerint a rendszeres spirulina fogyasztás hatékonyan képes szabályozni azon anyagcsere rendellenességeket, amelyek együttesen a metabolikus szindróma kialakulásához vezetnek, és valószínűleg különösen áldásos a hatása a menopauzával küzdő nők számára.

 

Akiknek jobb a spirulinát óvatossággal közelítenie:

  • autoimmun betegségben szenvedők és immunszupresszánst szedők: mivel a spirulina immunfokozó hatású, súlyosbíthat bizonyos autoimmun betegségeket (pl. lupus, sclerosis multiplex, arthritis) és csökkentheti az immunszupresszánsok hatását

  • vérhígítót szedőknek: a spirulinának vérhígító hatása is lehet, és habár a témában egymásnak ellentmondó tanulmányok is születtek, talán mégis jobb nem kockáztatni

  • PKU-val küzdők: a spirulina természetes fenil-alanin forrás

  • Akik nagyon sok mindenre allergiásak: ritka esetben a spirulina is okozhat allergiát, így érdemes a szedés előtt orvossal konzultálni, óvatosan próbálkozni

 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26433766/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5274660/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767256/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/