Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Shatavari - női hormonok és emésztés

A shatavari egy vadon termő spárgaféle, amely Indiában, a Himalájában és Észak-Ausztráliában őshonos. Az ashwagandhához hasonlóan nagyon fontos gyógynövénye a több ezer éves múltra visszatekintő ayurvédikus orvoslásnak, illetve az ausztrál kontinens őshonos "aboriginal" lakosai is immunrendszer erősítő orvosságként ismerték.

A gyökeréből készült kivonatot a női hormonális rendszer egyensúlyának felborulásakor, illetve gyomorfekély és emésztési zavarok esetén alkalmazzák.

Az ősi ayurvédikus orvoslás az édesanyák anyatejtermelésének serkentésére is használja, és teljesen biztonságos gyógynövényként tartja számon még hosszú távon, szoptatás alatt is.

 

A shatavarinak tulajdonított hatások:

  • segíti a női hormonrendszer egyensúlyát megőrzni

  • támogatja a méh és petefészkek egészséges működését

  • csökkenti a PMS tüneteket és a menstruációs görcsöket

  • mérsékli a menopauza okozta kellemetlen tüneteket

  • flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak

 

És most nézzük, mit mond a tudományos világ...!

Sajnos a shatavari hatásait nagyon kevés komoly kutatás vizsgálta. A herbáriumban elsősorban az ayurvédikus orvoslás sok ezer éves, és ma is sikerrel alkalmazott tapasztalati tudása alapján válogattam be - azt gondolom, hogy ennek azért hitelt lehet szavazni. A teljesség igénye nélkül azért néhány releváns anyag:

1.) Egy 2013-as kutatás más tanulmányok eredményeit foglalta össze (ún. metaanalízis), ezek közül is most csak az embereken végzettek eredményeire szorítkoznék:

  • a shatavari szedése megnövelte a tesztalanyok anyatej termelését, ami a gyógyszer fokozatos megvonásával aztán vissza is állt az eredeti szintre, így bizonyítva, hogy a megnövekedett tejtermelés valóban a növény hatására következett be

  • magas dózisú (4x12 g / nap) bevitele megszüntette a gyomorfekéllyel küzdők tüneteit

  • in vitro körülmények között erős antibakteriális hatásúnak bizonyult

  • fokozza a gyomor ürülését, így segít az emésztési zavarok okozta diszkomfortérzésen

2.) Egy 2011-es kutatás a shatavari anyatejtermelést fokozó hatását vizsgálta. A gyógynövényt kapott nők tejtermelése jelentősen megnőtt a placebot szedőkhöz képest, anélkül, hogy bármiféle káros hatást megfigyeltek volna. A tanulmány valószínűsíti, hogy a hatásért a shatavariban található szaponinok lehetnek felelősek.

3.) Egy 2012-es kutatás szerint a shatavari in vitro és in vivo környezetben is rákellenes hatásúnak bizonyult.

 

Akiknek jobb a shatavarit óvatossággal közelítenie:

  • várandósok: az ayurvédikus orvoslás várandós édesanyák esetén is használhatónak tartja a shatavari-t, azonban egyes, állatokon végzett kutatások alapján félő, hogy teratogén, azaz magzatkárosító hatású is lehet.

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027291/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3869575/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501813/

Tartalomhoz tartozó címkék: emésztés női hormonrendszer