Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Moringa - Szupererős antioxidáns

Egy, a Himalája lábainál őshonos növényről van szó, amelyet csodafa néven is ismernek és minden részét hasznosítják, a gyökerétől a leveléig. Én most a moringa leveléből készült, antioxidánsokban gazdag, sejtvédő hatású őrleményt szeretném bemutatni nektek, amelyet talán elsők között kezdtem itthon népszerűsíteni, és azóta is elkötelezett rajongója vagyok.

Vitaminok és ásványi anyagok: A-, C- és E-vitamin, kalcium, kálium

 

A moringa hatásai:

 • gátolja a rákos folyamatokat

 • nagyon magas antioxidáns (polifenolok, flavonoidok, aszkorbinsav) tartalma lévén a növényi kiegészítők között is kiemelten erős sejtvédő hatású

 • csökkenti az oxidatív stresszt

 • természetes gyulladáscsökkentő

 • antibakteriális és gombaölő hatású

 • segít szabályozni a vércukorszintet

Lehetséges negatív hatás: enyhe hashajtó, így - legalábbis kezdetben - fél kiskanálnál többet nem ajánlott fogyasztani belőle

 

És most nézzük, mit mond a tudományos világ...!

1.) Egy 2021-es kutatás más tanulmányok anyagit átvizsgálva (ún. metaanalízis) az alábbiakat állapította meg:

 • a levelében található pterigospermin erős antibakteriális és gombaölő hatású

 • a levelében 3 olyan hatóanyag is található, amely rákellenes hatású

 • a levelében találtak olyan hatóanyagot, amely kifejezetten a melanomát képes támadni

 • levelei segítenek az étkezési utáni vércukorszint szabályozásában, így a moringa hatékony kiegészítője lehet a cukorbetegség elleni küzdelemnek

2.) Egy 2018-as kutatás szerint a moringa hatásos gyulladáscsökkentő, visszaszorítja az oxidatív stresszt, semlegesíti a szabadgyököket, csökkenti a rák kockázatát és segít a vércukor szabályozásában - habár a szerző kiemeli, hogy utóbbi két esetben a pontos hatásmechanizmust még nem teljesen ismerjük.

3.) Egy 2017-es metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a moringa bizonyítottan hatékony lehet a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a rákos elváltozások és a zsírmáj kiegészítő kezelésében.

4.) Egy 2015-ös kutatás a moringa biztonságosságát vizsgálta, és azt találta, hogy sem egyszeri 50 grammos túladagolás, sem napi 8 grammos tartós (40 napos) beviteli mennyiség mellett sem jelentkeztek a tesztalanyoknál negatív mellékhatások.

 

Akiknek jobb a moringát óvatossággal közelítenie:

 • várandósság és szoptatás: valószínűleg biztonságos a moringa levél használata (terhesség esetén a második hónaptól), de mivel a témában nem készült megfelelő mennyiségű és minőségű kutatás, így jobb elkerülni, vagy kezelőorvossal konzultálni.

 • pajzsmirigy alulműködés: nincsenek ugyan egyértelmű eredményeket produkáló kutatások, de lehetséges, hogy rontja a már fennálló alulműködéses állapotot.

 • cukorbetegség: a moringa vércukorszint csökkentő hatása miatt előfordulhat, hogy a megszokott gyógyszermennyiség túlságosan lecsökkenti a vércukrot, így az óvatos bevezetés, önmegyfigyelés, orvosi konzultáció mindenképpen indokolt.

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872761/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745501/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8373516/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680322/

Tartalomhoz tartozó címkék: superfood antioxidáns immunerősítő