Nézzük mit is tud pontosan a matcha, és hogyan lehet vele a reggeli finom tejeskávét kiváltani!
A matcha teával kapcsolatban nincsen túl nehéz dolgom, mivel gyakorlatilag ugyanannak a teacserjének a leveleiből készül, mint a hagyományos zöld tea is (Camellia sinensis). Ezt egyrészt évezredek óta fogyasztják az emberek, másrészt egy rendkívül jól dokumentált gyógyhatású növény.
A matcha különlegessége abban áll, hogy a tealeveleket nem csupán leforrázzuk, hanem porítva teljes egészében elfogyasztjuk. Egyetlen csésze matcha 10-15 csésze hagyományos zöld teányi hatóanyagot tartalmaz!
Energiaszint:
A matcha a zöld teához hasonlóan koffeint is tartalmaz, amely azonban a kávénál lassabban és egyenletesen szívódik fel, így hosszan és egyenletesen biztosít extra energiát. Kifejezetten szuper alternatívája még az energiaitaloknak is, olyan esetekben amikor éjszakákba nyúlóan kell extra szellemi teljesítményt nyújtani. De jómagam a vizsgaidőszak mellett még a kardio edzéseimhez is bevetettem!
Polifenolok:
A matcha tea nagyon gazdag antioxidánsokban - polifenolokban - amelyek amellett, hogy erős gyulladáscsökkentő hatásúak, semlegesíteni képesek a szervezetünkben keletkező szabad gyököket, így gátolva a sejtjeink károsodását.
A Harvard Egyetemen végzett elemzések alapján a teát rendszeresen fogyasztó egyének kisebb eséllyel érintettek cukorbetegségben, illetve valószínűleg a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye is csekélyebb náluk.
L-theanin:
A zöld tea - és így matcha - egyik nagyon különleges hatóanyaga, "hovatartozását" tekintve aminosav. Ő felel a koffein lassított hatásáért is. Az emberi szervezet nem állítja elő.
-
Serkentően hathat az agyi tevékenységre, fokozhatja a koncentrációs képességet
-
Szabályozhatja a szerotonin és dopamin egyensúlyt, így hangulatjavító hatású lehet
-
Segíthet javítani az alvásminőséget
-
Fokozhatja az immunrendszer aktivitását
-
Egy Harvard Egyetem által végzett kutatás szerint jóformán a felére csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát is, az arra genetikailag hajlamosak körében
Matcha latte
Ahogy írtam, a matcha esetében az egész tealevelet elfogyasztjuk, ami természetesen nagyon erős és intenzív ízélményt is jelent. Nem mindenki találja kellemesnek, hiszen az európai ízlésünk abszolút nem ehhez van szokva. Jó hír azonban, hogy a matcha számos élvezetes felhasználási lehetőséget rejt magában: illik a süteményekbe, zabkásába, tejes italokba is!
A kezdő felhasználó számára a legkézenfekvőbb talán a reggeli kávé kiváltása egy finom matcha latte-val.
A dolog rendkívül egyszerű: önts 1 ujjnyi forró tejet (vagy magtejet) egy bögrébe, szórj rá egy púpos kiskanál matcha port, és keverd simára kézi tejhabosítóval! Önts hozzá még tejet, amennyi jól esik, ha kell édesítsd! Tádááám - kész is!
FIGYELEM, a matcha nagyon nehezen oldódik, ha gondod akad vele elsőre, az teljesen normális!
Kb. olyan, mint a fekete kakaópor. A rendszeres használatához mindenképpen javaslok beszerezni egy e-mixer kézi tejhabosítót, vagy tradícionális matcha bambusz ecsetet. Előbbit nálam is beszerezheted a teaceremóniás minőségű japán prémium matchám mellé. ;)