Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kollagén

A kollagén (amelyből legalább 16 félét különböztetünk meg) egy speciális, rostos felépítésű protein, amely az emberi szervezetben számos szövetben jelen van, többek között a csontokban, izmokban, a bőrben és a kötőszöveteinkben is. Elsődleges feladata, hogy erős, rugalmas vázat szolgáltasson a sejteknek, szöveteknek.

A testünk maga is termel kollagént, de külső forrásból is növelhetjük a bevitelt, aminek számos, bizonyított jótékony hatása van.

 

Kollagén és bőrfeszesség - mi az összefüggés?

A bőrünk több rétegből áll, ez talán általános sulis bioszból ismerős lehet. A legkülső réteget a hámsejtek alkotják, és közvetlen ez alatt található az úgynevezett "irha". Utóbbit kötőszöveti rostok alkotják - nagyrészt kollagén és elasztin. Az idő előrehaladtával a szervezetünk egyre kevesebb saját kollagént termel, és az irharéteg egységesen rugalmas szerkezete megbomlik. A kollagéntermelés csökkenését először az ízületeink és a bőrünk minőségének romlásán érzékeljük - sajnos... Nők esetében a menopauza tovább csökkenti a kollagén termelését.

 

Vajon hatásosak a kollagén kapszulák?

A kollagén termékeket időről időre betámadják. Hozzám is érkeznek hullámokban ilyen kérdések, és én mindig ugyanazt tudom válaszolni: sok olyan kutatási anyag létezik, amely a kollagén termékek hatásosságát bizonyítja. De ha ezek nem lennének, akkor is ott van a több száz, ha nem több ezer vásárlóm - köztük még jómagam is - akik szó szerint a bőrükön érzékelik a nagyon is létező hatásokat.

Az az igazság, hogy kevés termék mellett tudom olyan egyértelműen letenni a voksom, mint a kollagén. Lehet értekezni, hogy biztos csak képzelődik az a több millió elégedett ügyfél, akik világszerte használja - csakhogy a kézzelfogható gyakorlat akkor is az ellenkezőjét támasztja alá, újra és újra.

 

Néhány tudományos publikáció...

Egy 2006-os kutatás azt találta, hogy a szájon át bevitt kollagén peptidek a bélrendszerből felszívódnak, és az ízületekbe jutva fokozni képesek az ízületi folyadék termelődését.

Egy 2019-es kutatás 11 másik kutatás (805 résztvevő) anyagait vizsgálta át, és azt találták, hogy a kollagén szájon át történő fogyasztása rövid és hosszú távon is ígéretesnek tűnik a bőrre gyakorolt öregedésgátló és regeneráló hatását illetően. Továbbá minden kutatás igazolta, hogy a kollagén fogyasztás növeli a bőrben található kollagén sűrűségét, így a bőr rugalmasságát, és hidratáltságát is. Negatív mellékhatást nem jegyeztek fel.

Egy 2020-as placebo-s kutatás 12 hét használat után 35%-os javulást mutatott a kollagént fogyasztók bőrminőségében.

 

Tényleg jobb a tengeri-, avagy halkollagén?

A marketing szöveggel ellentétben óriási különbség nincsen a különböző forrásokból származó állati eredetű kollagének között. A halakból származó kollagén előnye, hogy gyorsabban szívódik fel, és kicsit más az összetétele; típusából adódóan valószínűleg némileg jobban hozzá tud járulni a bőr feszességéhez és a ráncok kisimulásához, ugyanakkor a szervek kötőszöveteinek épen tartásában kisebb a szerepe. Hátránya továbbá, hogy nagyon drága.

A FeminPRO Collagen Plus 30% tengeri kollagént tartalmaz, de sikerült a "normál" kollagén termékek árát megtartanunk. Én úgy gondolom, hogy a változatosság mindenképpen jót tesz, és ha lehet, ki kell aknázni a halkollagén jelentette előnyöket is, de hiba lenne csakis és kizárólag halkollagént használni. A marha eredetű termékekben más típusú kollegének is megtalálhatóak, és mindegyik egy kicsit más okból lehet hasznos a számunkra.

 

Miben több a feminpro collagen plus ?

30 % halkollagén: a napi adag 1110 mg, amelynek a közel harmada tengeri eredetű. Ilyen módon többféle típusú, valamint gyorsabban és lassabban felszívódó kollagént is tartalmaz a termékünk!

C-vitamin: a napi adag 150 mg C-vitamint tartalmaz, ami gyakorlatilag fedezi a felnőtteknek ajánlott bevitelt Ez nem csak az immunrendszerünknek jó hír, de a segítségével a kollagénbevitel mellett a saját természetes kollagéntermelésünket is megtámogatjuk.

MSM: nagyon régóta és sikeresen alkalmazott kénvegyület, amely bizonyítottan képes enyhíteni az ízületi fájdalmakat, ízületi gyulladásokat. Gyakorlatilag minden valamire való ízületvédő egyik alkotója, nem véletlenül. Kevéssé ismert, hogy csökkenteni képes az oxidatív stresszt is, valamint antioxidáns tulajdonságokkal is bír.

Hyaluronsav: egy poliszacharid, amely nagy mennyiségben van jelen a bőrben, az ízületekben és a szemben, optimális hidratáltságot biztosítva a szöveteknek. A korral sajnos belőle is egyre kevesebb lesz a szöveteinkben. Szájon át fogyasztva hatékonyan csökkentheti a ráncokat és az ízületi fájdalmakat, így fokozva a kollagén hatását.

 

Változatos táplálkozás az ideális kollagéntermelésért

Van egy szuper hírem! Bizonyos tápanyagok bevitelével a táplálkozásunkon keresztül is aktívan tehetünk azért, hogy a szervezetünk saját kollagén termelése a lehető legaktívabb maradjon - már persze a genetikai adottságainkhoz mérten:

  • Prolin: tojásfehérje, húsok, sajtok, káposztafélék

  • Antocianinok: áfonya, ribizli, málna, cseresznye stb.

  • C-vitamin: citrusfélék, paprika, brokkoli stb.

  • Réz: kagylófélék, olajos magvak, vörös hús, dúsított ásványvizek stb.

  • A-vitamin: szervezetünk főként növényi béta-karotinból (narancs szín) állítja elő

 

Mivel ronthatjuk le a természetes kollagéntermelésünket?

Természetesen nem csak segíteni, de sajnos szabotálni is tudjuk a szervezetünk normális működését. Néhány dolog, ami biztosan nagyon rosszat tesz a természetes kollagén termelődésnek:

  • magas cukorbevitel: úgynevezett AGE molekulák keletkeznek, amelyek károsítják a kollagén rostok szerkezetét

  • dohányzás: a nikotin roncsolja a bőr hajszálereit, így rontja a tápanyagellátottságát

  • UV-sugárzás, napvédő termékek mellőzése, szolárium: ezt talán nem kell kommentálni, az UV a bőr legnagyobb ellensége. Szerencsére már egyre inkább kimegy a divatból az, hogy szétbarmoljuk a bőrünket egy kis természetellenes barnaságért cserébe...

 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.13676

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372953/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16309928/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522662/

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2220/htm

Tartalomhoz tartozó címkék: kollagén