Leírás
Vegán, élesztőmentes kenyér lisztkeverék, amiben nincsen sem glutén, sem állati eredetű alapanyagok, valamint nem tartalmaz rizs-, kukorica- és burgonyalisztet sem. Rosttartalma kifejezetten magas, felszívódása lassú.
FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT - ROPOGÓS HÉJÚ HÁZI CIPÓ
Összetevők (fél kiló kenyérhez):
-
270 g lisztkeverék
-
3 g só
-
40 g frissen facsart citromlé
-
300 g langyos víz
-
ízlés szerint fűszerek: szárított fokhagymapor, vöröshagymapor, kenyérfűszer, magok, stb.
-
extra szűz olíva olaj
Elkészítése:
-
Keverd össze a vizet, citromlevet, sót, és a fűszereket (opcionális) majd add hozzá a lisztkeveréket
-
Gyúrjuk össze, majd dagaszd a tésztát további 2-3 percig
-
5 percig pihentesd a tésztát, majd gyúrd át egy kiskanál liszttel megszórt felületen úgy, hogy kissé lisztes maradjon a külső felülete
-
1 kiskanál olajjal kend le a kenyér tetejét, szedd két kisebb cipóra/zsemlére, majd pihentesd újabb 20 percig
-
180 fokra előmelegített sütőben süsd 50 percig, majd tekerd fel 200 fokra újabb 20 percre
-
Hagyd kihűlni, és csak ezután szeleteld
Fontos információk:
- a citromlevet ne hagyd ki és ne csökkentsd le, nélküle nem lesz finom
- kenyérsütő gépben nem készíthető
- kenyérformában, szilikonos lapon nem fog átsülni. Sima sütőlapot használj!
Vélemények
Paraméterek
Nettó súly | 1 kg |
Összetevők | Teljes kiőrlésű hajdinaliszt, tápiókaliszt, kölesliszt, útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt, térfogatnövelő szer:nátrium-karbonátok (szódabikarbóna), savanyúságot szabályzó anyag:citromsav |
Gluténmentes | igen |
Tejmentes | igen |
Tojásmentes | igen |
Vegán | igen |
100 g kész kenyér tápértéke
Energia: 183 kcal
Fehérje: 4,7 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 35 g
- ebből egyszerű szénhidrát: 0,8 g
Rost: 7,6 g