Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Guggul - gyógynövénnyel a pajzsmirigyért

Guggul - gyógynövénnyel a pajzsmirigyért
A guggul egyfajta gyógynövény keverék, amelyet az indiai tradicionális orvoslás használ, és amelyet több, a tömjénfafélék családjába tartozó növényből állítanak elő. De miben is segíthet nekünk? 

A guggult a juharfasziruphoz hasonlóan nyerik ki a különféle tömjénfafélék törzséből. A tradicionális ayurvédikus orvoslás több évszázada használja, egyebek mellett eredetileg az elhízás, érelmeszesedés és krónikus gyulladásos állapotok kezelésére. Számos növényi hatóanyagot tartalmaz, köztük növényi hormon vegyületeket, illóolajakat, antioxidánsokat, aminosavakat. 

A guggult elsősorban a neki tulajdonított erőteljes gyulladáscsökkentő hatás miatt használták és használják ma is; néhány előzetes kutatás alapján kiegészítője lehet az olyan krónikus gyulladásos állapotok elleni harcnak, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az köszvény.

Ami miatt azonban számunkra különösen érdekes ez a növényi hatóanyag, hogy egy 2018-as metanalízis alapján hatékonyan segíthet a cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködés ellen is, ilyen módon pedig rendkívül hasznos kiegészítője lehet mindazok életmódváltásának, akik ezekkel az állapotokkal küzdenek (természetesen csakis az orvosi kezelések mellett, nem pedig azok helyettesítéseként). Állatkísérletek során azt találták, hogy a guggul segíti a pajzsmirigy jódfelvételétt, ilyen módon pedig képes lehet támogatni a pajzsmirigy hormonjainak és enzimeinek egészséges mértékű termelődését. 

Én személy szerint mélységesen hiszek abban, hogy a napjainkban az elsősorban a nők körében szélsebesen terjedő pajzsmirigy problémák háttérben - különösen az autoimmun jellegű folyamatoknák - nagyon sokat nyomnak a latba a lelki eredetű elakadások, és mindenkit bátorítok is, hogy merjen farkasszemet nézni a problémáival. Akár a nyugati, akár a keleti pszichológiai irányzatok segítségével. 

Mindemellett viszont nyilvánvalóan nagyon hasznos és célravezető, hogyha nem csak szellemi szinten várjuk a csodát, hanem a fizikai valóságban is elkezdünk aktívan tenni magunkért. Az egészséges és változatos étrend és a rendszeres mozgás (minimum napi 7000 lépés, ha más nem is) mellé a többek között guggul-t is tartalmazó Pajzsmirigy Komplex kapszula nagyon jó szolgálatot tehet a probléma minél több oldalról történő megközelítéséért. 

 

 

Források: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6087759/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15798994/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17340256/

https://www.healthline.com/nutrition/guggul#benefits-uses 

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta antioxidáns energizálás