Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ashwagandha - Stressz ellen

Igen, tudom, apacukafundaluka... Magyarul is van ám neve ennek a fantasztikus növénynek: álombogyónak nevezik, de ismert indiai ginzengként, és indiai téli cseresznyeként is. Utóbbi elnevezések a származási országra utalnak, valamint a tényre, miszerint az ashwagandha a tradícionális ajurvédikus orvoslás egyik legjelentősebb gyógynövénye, immár több mint 6000 éve.

Sokan sokszor leírták már a neki tulajdonított pozitív élettani hatásokat, amelyeket most én is felsorolok, de rögtön utána azt is körbe fogjuk járni, hogy az orvosi és táplálkozástudományi szakirodalom milyen kutatásokat végzett, és milyen eredményekkel.

 

Az ashwagandha, avagy álombogyó hatásai

 • kifejezetten erős szorongás- és stresszcsökkentő

 • természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító

 • enyhíti a krónikus stresszt, csökkenti a kortizol (stresszhormon) szintet

 • kortizolszint csökkentő hatása révén jótékony hatással lehet a vérnyomásra, pulzusszámra, alvásminőségre

 • gyulladásgátló hatása révén segíthet megelőzni a rákot és a gyulladásos eredetű anyagcsere betegségeket

 • gátolja a test idő előtti elöregedéséért felelős káros folyamatokat

 • fokozza az immunrendszer aktivitását

A fentieken felül jelenleg is folynak nagyon érdekes és ígéretes kutatások arra vonatkozóan, hogy az olyan krónikus idegrendszeri rendellenességeket, mint például a Parkinson-kór vagy az ADHD, képes-e az álombogyó enyhíteni.

 

És most nézzük, mit mond a tudományos világ...! Megsúgom: csupa szépet!

Hatásosság: Egy 2019-ben elvégzett 60 napos kísérlet során egy 60 főből álló társaság véletlenszerűen kiválasztott fele placebo-t kapott, a másik fele pedig napi 1x240 mg álombogyó kivonatot. Az ashwagandha-t fogyasztó társaság szorongási-szintje jelentősen csökkent, a hangulatuk általános javulását érzékelték, valamint csökkent a kortizol hormon szintjük is. A férfi résztvevők tesztoszteron szintje enyhén megemelkedett, a nőké azonban nem.

Egy másik, szintén 2019-ben végzett kutatás kifejezetten stresszes életet élő felnőtteken vizsgálta az álombogyó hatásosságát, a stressz-szintjük, a szorongás-szintjük és az alvásminőségük monitorozásával. A 120 résztvevőt 3 csoportra osztották, eszerint a következők valamelyikét kapták: 2x125 mg ashwagandha, 2x300 mg ashwagandha vagy placebo. Mind a két ashwagandás csoportban jelentősen csökkent a résztvevők stressz-szintje, szorongás-szintje, valamint a kortizol hormon szintje. A kontrollcsoporthoz képes ráadásul jelentősen javult az alvásminőségük is.

Biztonságosság: Egy 2021-es, nyolc hetes kutatás során az álombogyó negatív mellékhatásait vizsgálták. 80 fő vett részt a tesztben, és a fentiekhez hasonlóan szintén kétfelé osztották a csapatot, majd placebo-t, illetve 1x300 mg ashwaganda kivonatot adtak nekik. Ez a kísérlet végig ellenőrzött kórházi körülmények között zajlott. Az eredmények megnyugtatóak: az ashwagandha teljesen biztonságosnak bizonyult mind a női, mind a férfi tesztalanyok számára.

 

Akiknek jobb az ashwagandhát óvatossággal közelítenie:

 • pajzsmirigy túlműködéssel küzdők: az álombogyó fokozni képes a T4 pajzsmirigy hormonnak a biológiailag aktív T3 formába való átalakulását, ami így fokozza a pajzsmirigy működést, és következményképpen súlyosbíthatja a pajzsmirigy túlműködést

 • várandósság: kifejezetten nem ajánlott. Bár konkrét kutatások a témában nincsenek, de lehetséges, hogy növelheti a vetélés kockázatát, így jobb nem kockáztatni

 • szoptatás: a szoptatás alatti biztonságosságáról nem készültek megbízható kutatások, és mivel az ashwaganda egy valódi, erős hatású gyógynövény, jobb nem kísérteni a sorsot

 • autoimmun betegséggel küzdők és immunszupresszáns gyógyszereket szedők: mivel az ashwagandha immunfokozó hatású, súlyosbíthat bizonyos autoimmun betegségeket (pl. lupus, sclerosis multiplex, arthritis) és csökkentheti az immunszupresszánsok hatását

Források:

https://health.clevelandclinic.org/what-is-ashwagandha/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31517876/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33338583/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/

Tartalomhoz tartozó címkék: superfood stressz ellen immunerősítő