Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

AIP (autoimmun protokoll) étrend

A FeminPRO újraírt AIP étrendje, részletes élelmiszer listákkal és tanácsokkal a különböző fázisokra, végre elérhető! ☼ 

A lenti írás eredetileg a Medical News Today weboldalán, "All you need to know about AIP diet" címmel jelent meg, angol nyelven. Orvosi szempontból lektorálta Miho Hatanaka, krónikus betegségekre specializálódott dietetikus.

 

Az Autoimmun Protokoll étrend alapvető célja, hogy csökkentse a gyulladásos állapotokat, és így enyhítse a különféle autoimmun betegségek okozta tüneteket is. De mit is lehet enni annak, aki ilyen ditétá követ, és van-e bármiféle tudományos bizonyíték a módszer hatásosságára? 

Az autoimmun betegségek hatására az immunrendszerünk önmaga ellen fordul; tévedésből megtámadja és károsítja az egyébként teljesen egészséges szöveteket vagy szerveket. Egyebek mellett ide sorolható a lupus, a hashimoto pajzsmirigy alulműködés, a pikkelysömör és a rheumatoid arthritis is. 

Az automimmun betegségek leggyakoribb tünetei a gyulladásos állapotok, illetve a krónikus fáradtság. Ezen felül - konkrét betegségtől függően - előfordulhatnak különféle fájdalmak, duzzanatok, bőrelváltozások és láz is. Az AIP étrend segíthet visszaszorítani a gyulladásos folyamatokat, és az automimmun betegségekkel együtt járó egyéb tüneteket is. 

 

Hogyan kövessünk AIP étrendet? 

Az AIP egy úgynevezett kizárásos diéta, vagyis alapvetően arról van szó, hogy bizonyos élelmiszereket egyáltalán nem ehetünk, heteken keresztül, miközben folyamatosan figyeljük és jegyzeteljük a diéta során tapasztalt változást az egészségünkben, közérzetünkön. 

Egy kutatás során az AIP étrendet egyfajta kiterjesztett paleo diétaként aposztrofálták. Követői főként sovány fehérjéket, zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat fogyasztanak. 

Az AIP diétában olyan élelmiszerek kapnak helyet, amelyek vitaminokban és tápanyagokban gazdagok. Semmi nem megengedett, ami hozzáadott cukrot, és egyéb, az autoimmun reakció kiváltására alkalmas adalékanyagokat tartalmazhat.

Az étrendet néhány héten át a lehető legszigorúbban be kell tartani, majd szépen fokozatosan visszavezethetőek az étkezésekbe a kitoltott élelmiszerek; természetesen mindenféle testi reakciót gondosan megfigyelve és feljegyezve. Amennyiben egy-egy visszavezetett étel után a tünetek markáns súlyosbodása figyelhető meg, úgy az adott élelmiszer hosszútávon is kerülendő. 

 

Miket ehetünk? 

Az AIP étrend pontos ajánlott felépítésére vonatkozóan nagyon kevés konkrét kutatási anyag áll a rendelkezésünkre, de az alábbiak remek kiindulási alapnak tekinthetőek: 

 • bármely zöldség, kivéve a burgonyaféléket
 • minőségi, omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halfélék
 • fermentált élelmiszerek
 • sovány hús és máj
 • kis mennyiségű gyümölcs
 • növényi olajok

Összességében az étrend tehát a természetes, adalékanyagoktól mentes, feldolgozatlan élelmiszerekre koncentrál. 

 

Miket kerüljünk?

Rengeteg élelmiszer van, amelyet az AIP diéta alatt kerülni kell. A pontos határvonalak itt is elmosódnak, de a fent is linkelt tanulmány, az alábbiakat ajánlja kiiktatni:

 • burgonyafélék (paradicsom, burgonya, paprika, padlizsán)
 • gabonafélék
 • hüvelyesek
 • tejtermékek
 • némely növényi olajok
 • kávé
 • tojás
 • olajos magvak
 • alkohol
 • élelmiszeripari adalékanyagok, ideértve a finomított cukrot is

 

Miért pont AIP diéta?

Az AIP étrend mögött álló teória az, hogy amennyiben kerüljük a beleinket irritáló ételeket, és előnyben részesítjük a tápanyagban gazdag élelmiszereket, akkor a szervezetünk általános gyulladásos folyamatai mérsékelhetőek.

Az egyik hipotézis szerint az autoimmun betegségek az úgynevezett áteresztő bélfal jelenséggel kezdődnek. Az elgondolás az, hogy ha amennyiben az ember bélflórájának egészséges összetétele megbomlik, úgy a gyulladásos állapotokat okozó faktorok - toxinok és vírusok például - átjuthatnak a bélfalon, és így a testünk más-más pontjain okozhatnak tüneteket. 

A teória hívei szerint az AIP étrend segíthet csökkenteni a gyulladásos folyamatokat és megakadályozni azt, hogy az immunrendszerünk a saját szöveteink ellen forduljon, és ilyen módon csökkenthető a betegség tüneteinek súlyossága. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a szakértők között szép számmal akadnak szkeptikusok is. 

 

Kiknek javasolt leginkább? 

Alapvetően mindenkivel csak jót tehet egy ilyen étrend, de - kezelőorvosi engedéllyel és felügyelettel - valószínűleg az alábbi állapotok esetén kiemelten jótékony lehet az AIP protokoll kiegészítő kezelésben való aktív használata: IBS, cöliákia avagy lisztérzékenység, fibromyalgia, Graves-kór, hashimoto pajzsmirigy alulműködés, szklerózis multiplex, pikkelysömör, reumás arthritis, 1-es típusú cukorbetegség, egyéb autoimmun állapotoktól szenvedők. 

 

Működik? 

Mindössze néhány klinikai tanulmány vizsgálta az AIP étrend hatásosságát - vagy általánosságban, vagy specifikusan valamilyen automimmun betegség megfékezése szempontjából. 

2017-ben egy kutatói csoport azt találta, hogy az AIP protokoll részeként bizonyos ételek száműzése javította az IBS tüneteit. 

2019-ben 17 fős női, 20-45 év közötti résztvevővel készült egy 10 hetes, AIP diétán alapuló tanulmány. A kutatásban részt vevők mindannyian hashimoto pajzsmirigy alulműködéstől szenvedtek. Habár a laboreredmények nem mutattak különösebb változást, a páciensek mindannyian a tüneteik enyhüléséről és az életminőségük javulásáról számoltak be. A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy az AIP étrend, mint egy átfogó kezelési terv része, segíthet a páciensek állapotán.

Vannak tudományos bizonyítékok arra is, hogy a különféle gyulladásos betegségek és a bélflóra egyensúlya között egyértelmű kapcsolat van. Folyamatosan bővül azoknak a kutatási anyagoknak a száma, amelyek összefüggést feltételeznek a bélflóra és a külnféle gyulladásos- és autoimmun betegségek között, mint amilyen a Crohn betegség is. 

Ha ez nem lenne elég, egy tanulmány azt találta, hogy a gyulladásos folyamatok egyértelműen befolyásolják a bélfal egészségét, és a különféle élelmiszer allergiák még inkább átjárhatóbbá tehetik azt. Ez alapján feltételezhető a kapcsolat a bélfal diszfunkciói, és a kialakuló autoimmun betegségek között - ám a téma további tudományos kutatást igényel.

 

Konklúzió

Tudományos értelemben még nincsen elegendő kutatási anyag ahhoz, hogy kijelenthessük: az AIP étrend fékezni képes a gyulladásos folyamatokat, avagy az autoimmun problémákkal küzdők számára megoldást jelenthet. 

Ugyanakkor az egyértelműnek látszik, hogy bizonyos élelmiszerek - feldolgozott termékek, egészségtelen zsírsavakban gazdag élelmiszerek, cukros készítmények, túlzott sóhasználat stb. - nagyon sokat rontanak ezeken az állapotokon. Eléggé valószínű, hogy ezeknek az elhagyása önmagában nagyon sokat adhat az egészségünkhöz. 

Bármiféle kizárásos diéta komoly odafigyelést igényel továbbá, hiszen gabonafélék, hüvelyesek és tejtermékek elhagyása hiányállapotokhoz is vezethet. Ilyen léptékű étrendváltás előtt, különösen fennálló betegségek esetén, célszerű mindenkinek a kezelőorvosával is konzultálnia! 

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta egészséges élelmiszerek