Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Acai - Antioxidáns

Az Açaí por (ejtsd: ászáj) egy Brazíliában őshonos pálmaféle gyümölcséből készül, és elképesztően magas az antioxidáns, illetve antocianin tartalma.

Vitaminok: A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin

Ásványi anyagok: cink, kálium, kalcium, magnézium, réz

Egyéb: rosttartalma kifejezetten magas, valamint omega-6 és omega-9 zsírsavakban gazdag

Az açaí bogyó hatásai

  • magas antioxidáns és polifenol tartalma révén kifejezetten erős sejtvédő, rákellenes és öregedésgátló hatású

  • antocianin tartalma révén hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez

  • gátolja a lipid felhalmozódást, így hatékony természetes kiegészítője lehet az anyagcserét érintő betegségek kezelésének

  • természetes gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító

  • bőr- és hajszépítő hatású

És most nézzük, mit mond a tudományos világ...!

1.) Egy 2020-as, in vitro (tehát nem konkrétan emberben, hanem emberi sejtekkel lombikokban végzett) kísérletek széles palettáját lebonyolító kutatás bizonyítottnak találta, hogy már kis dózisú acai kivonat is csökkenti az oxidatív stresszt és gátolja a lipid (zsír) felhalmozódást.

2.) Egy 2015-ös kutatás 7 junior akadályfutó versenyfelkészülése során vizsgálta az acai bogyó hatásait. A 6 hétig tartó kísérlet alatt a sportteljesítmény nem javult különösebben, de a résztvevők vérének antioxidáns szinte megnőtt, a vérzsír értékeik javultak, és enyhültek az edzés okozta izomsérülések is. A kísérlet alátámasztotta azt a nézetet, miszerint az acai jelentősége elsősorban a benne található polifenolokban és antioxidánsokban áll.

3.) Egy 2018-as kutatás más kutatási anyagok eredményeit fésülte össze (metaanalízis), és a következőket találta:

  • az acai fogyasztása semmilyen negatív egészségügyi következménnyel nem járt

  • minden kutatás rákellenesnek és gyulladáscsökkentő hatásúnak találta az acait

Akiknek jobb az açaí bogyót óvatossággal közelítenie:

  • alacsony vérnyomással küzdők: túlzott mennyiségben fogyasztva az acai csökkenteni tudja a vérnyomást. Magam is ebbe a táborba tartozom, de szerencsére normál használat mellett nem tapasztaltam ilyesmit.

  • kórosan sovány, nehezen hízó egyének: az acai képes csökkenteni az éhségérzetet és fokozni a súlyvesztést, így fenntartásokkal ajánlom. Annyira azért nem erősek ezek a hatások, hogy zsírégetőként akarjam reklámozni.... ;)

  • gyógyszer kölcsönhatások: az acai csökkentheti a nem-szteroid fájdalom- és lázcsillapítók hatásait, valamint egyes rákellenes kezelések hatóanyagait is blokkolhatja.

  • pollenfélékre allergiások: az acai allergizálhat, torokkaparást és orrfolyást okozhat

  • terhesség, szoptatás: kifejezetten nem ajánlott

 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26657713/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824079/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447763/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6028114/

Tartalomhoz tartozó címkék: superfood antioxidáns